Dutch SoloSounds

Eerste zender gratis! 🎉🎉

458 tevreden klanten in 2023 ⭐⭐⭐⭐⭐

Leestijd: 11 minuten

Soms wil je gewoon even alleen naar muziek luisteren wat je weer extra power geeft om er weer tegenaan te gaan. Muziek is meestal wel het dagelijkse recept. Het tovert een glimlach op het verdrietigste gezicht. De volgende keer dat je bijvoorbeeld door een moeilijke tijd gaat, je depressief wordt doordat het buiten vroeg donker wordt omdat het winter is, luister dan met SoloSounds naar de mooiste muziek van Nederlandse oorsprong. Of dit nu nieuwe, oude of onontdekte muziek is, het kan allemaal. Soms is dit iets waar je telkens weer opnieuw naar kunt luisteren. Sommige nummers zijn zo inspirerend.

Woorden van wijsheid door DJ´s en artiesten

Soms ontdekt SoloSounds de meest veelbelovende artiesten, DJ´s en music producers waarin er soms ook wel eens een gesprek wordt aangegaan met onderwerpen als ´vrouw zijnde in een mannelijke muziekindustrie´ of ´hoe ze creatief bleven tijdens een writers block´ of ´hoe ze bekend zijn geworden´, waar soms bijvoorbeeld extreme armoede aan voorafging, waar dan uiteraard weer niet over gesproken wordt. En dan natuurlijk de tracks waar ze ´het meest enthousiast over zijn´ die je met SoloSounds kunt afspelen, om je wat inspiratie te geven bij het uitkiezen van de sets.

Zoals je weet is een vrouw zijn in 2022 niet altijd even gemakkelijk als het gaat om zaken doen in de muziekindustrie. En ook al is er zeker wel vooruitgang geboekt in de afgelopen jaren, vrouwen en mannen worden nog steeds niet altijd gelijk behandeld. De vragen die gesteld worden achter de schermen in de muziekstudio als het om uitbetaling gaat bijvoorbeeld, met opmerkingen dat ´een vrouw beter op een podium kan gaan staan´ in plaats van op de producers stoel te zitten ´omdat dat beter verkoopt´, maar dat op lange termijn niet altijd het beste is. Gelukkig worden we nu allemaal meer bewust en geïnspireerd door Social Media en heeft SoloSounds naar de meest geliefde muziek artiesten gekeken die kunnen bijdragen aan een betere en meer gelijke muziekrijke toekomst waar wij allemaal graag naar luisteren.

Flemming brengt zijn nieuwe single ´Mooiste Meisje´ uit

Afgelopen week kwam de release van Flemming met ´Mooiste Meisje´ van zijn gelijknamige langverwachte debuutalbum ´Flemming´. De vroegere coverband Baby Blue was ook al geleid door Flemming Freddie Viguurs, maar Flemming koos er dus voor om Solo te gaan. Zijn ouders waren geïnspireerd door Freddie Mercury en daardoor was hij eigenlijk al voorbestemd om artiest te worden. Afgelopen Paaspop begon hij live met het nummer ´Amsterdam´, één van zijn favorieten van het album. Daarnaast is zijn videoclip ´Terug bij af´ samen met Ronnie Flex ook al veel besproken in interviews, zoals bij 538. Flemming´s energetische muziek, geïnspireerd door Ed Sheeran, klinkt echt als Nederlandse pop en easy listening waar je als luisteraar van SoloSounds de hele avond wel op kunt dansen. Natuurlijk zal hij op vele festivals staan, zo is hij ook weer van de partij bij de vrienden van Amstel Live die jaarlijks plaatsvindt in Rotterdam Ahoy, gesponsord door Amstel.

Eyelar

Zo ook Eyelar Mirzazadeh, die we tegenkwamen op het forum van mannenzaken.nl. Deze Amsterdamse Londenaarse, alweer bijna in de 30, van oorsprong Iraanse, is bekend van de hit Dopamine, die vorig jaar uitkwam in collab met Purple Disco Machine. Voor haar is het ook een uitdagend jaar geweest waarbij het belangrijk was om positief te blijven, dat kun je ook wel terug horen in haar lyrics. Tegenwoordig focust ze zich op de wat kleinere projecten zoals een performance bij 3FM Live, wat veel heeft geholpen. Ze schreef van kleins af aan altijd gedichten. Later deed ze mee aan The Voice Of Holland en dat was eigenlijk haar begin in de music industry zo’n 5 jaar geleden. Zo heeft ze het liedje Couple of Hours geschreven, wat gewoon echt voor haarzelf bedoeld was. Ze vindt het erg leuk om dit te delen en voor nieuwe ideeën gaat ze wat meer ´go with the flow´. Dat de muziekindustrie zo mannelijk gedomineerd is, was voor Eyelar niet echt een probleem. Ze stuurde namelijk 20 e-mails per dag met nummers die eigenlijk nog niet klaar waren en ja, sommige mannen met een sterke mening wisten toch niet waar ze over praatten, ze focuste daarom echt op samenwerking en of die goed voelde als er potentie in zat. Eerst in Amsterdam en toen in Londen. De beste tip die ze meegeeft is dat je hard kunt werken en in jezelf blijft geloven zodat andere mensen dat hopelijk ook doen.

Carista

Voor de Utrechtse Carista Eendragt is het ook een enorm uitdagende tijd in de muziekindustrie. Ze begon bij NTS Radio, waarin de maandelijkse uitzending United Identities (UI) is ontstaan. Daarnaast is UI ook een eigen recordlabel, concert en event series geworden. Ze vindt dat ze zo kan bijdragen aan verschillende lokale artiesten. Zo draaide ze in Augustus op het Blijdorp Festival. In een kort interview vertelt ze dat ze echt op internationaal niveau wil werken. Wat natuurlijk altijd wel lastig is als er weinig inkomsten zijn, je voor jezelf op moet komen en empathie naar elkaar kan hebben. Haar Surinaamse ouders draaiden vroeger altijd Jazz, Soul, Caribische en Surinaamse muziek bij hen thuis, wat haar inspireerde om hier iets mee te doen. Het was nogal wat toen ze bekend maakte aan haar vrienden dat ze haar eigen radioshow wilde beginnen. Maar de meeste mensen met wie ze een discussie had binnen de industrie hielden net zoveel van muziek als zij doet en ze realiseerde zich dat ze er niet voor je zijn om je het leven moeilijk te maken. Voor jezelf opkomen en de ruimte vullen met klanken stimuleren de zelfverzekerdheid.

Internationaal weetje (deze woorden van popnummers hebben het woordenboek bereikt!)

Toen Bob Dylan de nobelprijs voor literatuur had gewonnen, dachten we even na over de relatie tussen muziek en woorden. Het is fascinerend om te zien hoe we zowel van complexe poëtische liefdes lyrics houden als dat we van onzin houden. En als sommige woorden dan perfect in het liedje passen, dan is dat waar ze blijven. Het aantal woorden dat promoveert uit liedjes, in de popcultuur belanden en zo in het woordenboek – zijn er niet zoveel. Hier hebben we er een paar op een rij gezet:

  1. YOLO: 2010-2011, door Drake met The Motto (Explicit) ft. Lil Wayne en Tyga. Het korte ´je leeft maar 1 keer´, oftewel, ´You Only Live Once´ wat zijn refrein bevat, die sindsdien uitgebreid is overgenomen en in veel nummers voorkomt.
  2. SHIZZLE: De legendarische rapper Snoop Dogg wilde een iets meer onbeschofte expressie voor de ´Sh´ om mensen rustig te houden. Dus ontstonden zo Shizzle en een hoop andere ´izzles´ met nog een hele eigen vocabulaire aan lyrics die we nu compleet associëren met veel nummers en dagelijks taalgebruik. Luister dus naar de nostalgische Fizzle my Shizzle.
  3. BLING: Het is makkelijk te zien waar deze moderne term van glimmende sieraden vandaan komt, deze draagt uiteraard de gevoelswaarde van de glinsterende glans, van goud en zilver wanneer dit het licht opvangt. Dit is weer één van de voorbeelden van een woord die wel duizenden keren is overgenomen in de rap en R&B wereld, iets waar de Britse groep Big Brovaz trots op mag zijn toen ze het nummer Favourite Things uitbrachten.

Muziek heeft een helende werking. Naar wie luister jij als je je wat beter wilt voelen? Laat het ons weten in de comments.

Je eigen Silent Disco-event organiseren?

Je eigen Silent Disco-event organiseren?

Meer nieuws

Ga naar de bovenkant