Het luisteren van muziek kan veel verschillende dingen opwekken en veroorzaken in het lichaam. Bijvoorbeeld voor je humeur of je gevoel, maar ook op de hersenen en op het zenuwstelsel. Sommige dingen heb je zelf misschien ook wel eens mee gemaakt. Dat een bepaald nummer je ineens erg emotioneel of blij maakt door het oproepen van een speciale herinnering. Dat muziek dus meer is dan alleen een geluid is wel duidelijk, maar welk effect heeft het nou precies op het menselijk lichaam?
De hersenen
Of je nou alleen naar muziek luistert of ook echt muziek maakt, het heeft een aantoonbaar positief effect op de functie van de hersenen. Muziek luisteren en vooral het maken van muziek draagt enorm bij aan het ontwikkelen van je empathische vermogen. Dit is een belangrijk onderdeel van je emotionele intelligentie en heeft dus positieve gevolgen op het onderhouden van je relaties met andere mensen.
Vooral in de ontwikkelingsjaren bij kinderen is muziek maken een belangrijk onderdeel van de opvoeding. Er is aangetoond dat het de verbinding van de beide hersenhelften verbeterd en dus het IQ verhoogd. Een kind kan zich dus sneller en beter ontwikkelen door het maken en bezig zijn met muziek.
Ook op oudere leeftijd is het maken en beluisteren van muziek erg belangrijk. Omdat muziek herinneringen en gevoelens los maakt kan dit erg helpen bij mensen met een slecht geheugen of dementie.
Stress en beter presteren
Als je muziek luistert kom er een stofje genaamd cortisol vrij. Dit is een anti-stress hormoon die jou voor een langere periode helpt om alert te blijven en goed met stressvolle situaties om te gaan. Bijvoorbeeld een deadline op je werk of een mindere periode in je relatie, wat vervolgens weer voor spanningen en ruzies in je thuissituatie kan zorgen.
Cortisol bereidt jouw lichaam dus voor om voor een langere tijd harder te kunnen werken. Het verhoogd je hartslag en zorgt voor een toename van zuurstof in je spieren. Door dus bijvoorbeeld muziek te gaan luisteren voor het sporten maakt jouw lichaam meer cortisol aan, waardoor je beter zou kunnen presenteren.
Gezondheid
Uit onderzoek is ook gebleken dat muziek kan bijdragen aan het verhelpen van klachten en dus het verbeteren van je gezondheid. Zingen helpt bijvoorbeeld tegen verkoudheid. Wanneer je zingt verbeter je onbewust je ademhaling. Hierdoor open je je voorhoofdsholten en de luchtwegen. Dit is goed voor het verhelpen van een verkoudheid.
Zoals hierboven al is vermeld, is muziek een goed middel tegen stress. Langdurige stress zorgt voor een hogere bloedruk, een onregelmatige hartslag en kan uiteindelijk leiden tot hartaandoeningen. Doordat muziek ontspannend kan werken voor jouw lichaam helpt het om je gedachtes even van je problemen en je stress af te houden. Hierdoor verlaag je dus je bloeddruk, wat erg goed is voor je gezondheid.
Er is door dokters in verschillende ziekenhuizen een groot onderzoek gedaan naar de pijnvermindering door middel van muziek. Wetenschappers hebben bij duizenden patiënten voor, tijdens en na een operatie een koptelefoon met muziek op gezet. Er was een duidelijk verschil te zien tussen de mensen die wel of geen muziek aan het luisteren waren. De mensen zonder muziek hadden duidelijk meer verdovende medicatie nodig dan de mensen die wel muziek aan het luisteren waren. Hierdoor heb je minder verslavende medicatie nodig en dus ook minder bijwerkingen.
Wij bedoelen daarentegen natuurlijk niet te zeggen dat het luisteren van muziek een vervanging of een betere oplossing is dan de medicatie die je van de dokter krijgt toegediend.
Wil je meer weten van silent disco?
Wil je zelf ook een feestje organiseren en lijkt silent disco je wel iets? Neem dan vrijblijvend contact op met SoloSounds of vraag direct een offerte aan.
Meer nieuws
Feest geluidsoverlast: wat kun je eraan doen?
Het is vrijdagavond. Je hebt eindelijk dat langverwachte feest
Opkomst van silent disco’s als populaire evenementenoptie
De laatste jaren is er een opvallende trend te zien
10 Tips voor het organiseren van een onvergetelijke silent disco
Een silent disco is een zeer leuke manier om