Volgens Wikipedia is geluidshinder of geluidsoverlast; de ervaring dat geluid hinderlijk of verstorend is. De ervaring van geluid verschilt per persoon, maar er kan wel worden gemeten hoeveel mensen hinder hebben van geluid. Hard geluid ofwel herrie, kabaal of lawaai wordt hinderlijk als dat langer dan een bepaalde tijd aanhoudt. Wanneer bij hard geluid het geluid ook nog repeterend is, zoals van een basdreun heeft men eerder last van het geluid. Dat geldt ook voor hoog frequent geluid, zoals de mosquito die in bepaalde steden wordt gebruikt tegen hangjongeren. Uit metingen buiten, net voor de gevel, is gebleken dat bij geluid vanaf ongeveer 50 decibel binnen in de woning al geluidsoverlast ontstaat. Daarom is er een grens gesteld aan geluid dat buiten gemaakt mag worden en die ligt op 50 decibel. Op werkdagen mag van 07.00 en 19.00 uur (voor een bepaald aantal dagen) 60 decibel geluid gemaakt worden. Voor de avond en de nacht is de geluidsgrens 40 decibel.
Wat zijn de regels rondom geluidsoverlast?
De Rijksoverheid heeft regels opgesteld rondom geluidsoverlast. Zo zijn er regels over geluid voor bedrijven, evenementen, terrassen en wegen en deze zijn afhankelijk van de situatie. In de Wet Geluidshinder staan regels voor lawaai op industrieterreinen. Voor bedrijven op andere plaatsen staan de regels over geluid in het activiteitenbesluit. Verkeerslawaai wordt beschreven in de Wet geluidhinder en Wet milieubeheer. In de meeste gemeenten in Nederland wordt burenoverlast strafbaar gesteld volgens de Algemene Plaatselijke Verordening. Natuurlijk moet wel eerst geprobeerd worden om met degene die de geluidsoverlast veroorzaakt tot overeenstemming te komen.. Lukt dat niet, dan kun je een melding maken bij de politie die, als er overlast blijft bestaan, een bekeuring kan uitdelen. De hoogte van deze bekeuring is afhankelijk van de situatie en wordt in de meeste gevallen door de rechter bepaald.
Hoe voorkom je geluidsoverlast bij een feest
Ben je van plan een feest te organiseren thuis, bij je club, in een zaal of op je bedrijf? Wil je wel muziek, maar op zo’n manier dat niemand daar last van heeft? Heb je wel eens gehoord van silent disco of silent events? Laten we beginnen bij een silent disco. Een silent disco is een feest zonder muziek uit speakers. De muziek die wordt gedraaid, hoor je op koptelefoons. Bij een silent event kun je bijvoorbeeld denken aan een silent birthday, maar ook een silent stadswandeling is mogelijk. Daarnaast kunnen de koptelefoons ook gebruikt worden op beurzen, presentaties en workshops. Je kunt dan ook kiezen voor 3 kanalen waarbij het dus mogelijk is om 3 sprekers tegelijkertijd aan het woord te laten of je event in 3 verschillende talen plaats te laten vinden. Ook sportscholen maken steeds vaker gebruik van koptelefoons bij bepaalde sporten zodat de rest van de sporters niet gehinderd worden.
Bepaal de hoogte van je eigen geluid bij een feest
Of het nu gaat om een disco, een verjaardagsfeest of een bruiloft, met de koptelefoons van Solosounds bepaalt iedereen zelf hoe hard hij of zij het geluid zet. Daarnaast kunnen de gasten kiezen uit 3 soorten muziek zoals pop, rock of r&b. Uiteraard kun je ook jouw eigen muziek kiezen en laten draaien wanneer het jouw feest is. Hoe gaat het in zijn werk? Allereerst moet je het feestje organiseren en je gasten uitnodigen. Elke gast krijgt zijn eigen koptelefoon, dus is het nodig dat je weet hoeveel gasten er komen. Dan vraag je een offerte aan bij SoloSounds. Wanneer je akkoord gaat met de offerte kun je de koptelefoons en bijbehorende apparatuur ophalen of thuis laten bezorgen. Je ontvangt je bestelling minimaal 2 dagen voor het feest zodat je ze kunt testen. Met de handleiding erbij kunnen de koptelefoons binnen 30 seconden muziek leveren. Lukt het toch niet, dan is er altijd iemand bereikbaar die je op weg kan helpen. Om de zender in te stellen heb je maar 1 kabel nodig en je kunt muziek afspelen van een smartphone, laptop, tablet en zelfs vanaf een Dj-set. Standaard zit er één muziekkanaal bij je bestelling. Meer kan natuurlijk ook, want het is mogelijk om binnen 500 meter 1 tot 3 muziekkanalen te beluisteren.
Wat zijn de voordelen van de koptelefoons van Solosounds?
Wanneer je een eigen silent disco organiseert doe dat dan met de silent disco koptelefoons en silent disco zenders van SoloSounds. Er zijn veel voordelen van een silent event of een silent disco, zo:
- hebben de buren geen last van jouw feest, of je dit nu houdt in huis of in je tuin;
- kun je het feest overal houden, dus ook bijvoorbeeld in het park, want je hebt geen stopcontacten nodig;
- kunnen gasten naast muziek luisteren ook met elkaar praten;
- heb je geen DJ nodig, al is het wel mogelijk;
- kunnen je gasten het volume van hun koptelefoon zelf regelen;
- heb je geen grote geluidsinstallatie nodig;
- heeft niemand na afloop van het feest een piep in de oren.
Wil je meer weten over silent disco?
Wil je zelf ook een feestje organiseren en lijkt silent disco je wel iets? Neem dan vrijblijvend contact op met SoloSounds. Je kunt natuurlijk ook altijd vrijblijvend een offerte aanvragen.
Meer nieuws
Feest geluidsoverlast: wat kun je eraan doen?
Het is vrijdagavond. Je hebt eindelijk dat langverwachte feest
Opkomst van silent disco’s als populaire evenementenoptie
De laatste jaren is er een opvallende trend te zien
10 Tips voor het organiseren van een onvergetelijke silent disco
Een silent disco is een zeer leuke manier om